Poziom substancji szkodliwych w żywności oraz skażenia atmosfery jest z roku na rok coraz wyższy.Chłoniemy wraz z pożywieniem wielkie ilości czynników szkodliwych. Lista składowych z pierwszą literką E użytych w daniu jest przeważająca. Nic dziwnego, że co raz częściej jesteśmy chorzy, a alergia stała się schorzeniem ogółu. By zminimalizować wpływ czynników szkodliwych zmuszeni jesteśmy funkcjonować w warunkach sterylnych. Izolujemy się od drobnoustrojów i kurzu. W domu źródłem rozprzestrzeniania alergenów są kaloryfery. Zgromadzony na nich pył, który jest stale podgrzewany ujemnie wpływa na otaczające nas powietrze. Zamontowane w grzejnikach stalowych konwektorów i grilla uniemożliwia łatwy dostęp, a w konsekwencji i czyszczenie kaloryfera. Specjalnie w tym celu zostały stworzone grzejniki Hygiene.
Modele są pozbawione radiatorów i kratek, czyli elementów, które dotychczas utrudniały, czy wręcz uniemożliwiały zachowanie czystości. Przy kaloryferach z wersji ułatwiających czyszczenie nie ma w komplecie zawieszeń. Należy je domówić. Zawieszenia do kaloryferów hygiene są dość szerokie, pozwalają na łatwy dostęp do znajdującej się z tyłu płyty grzejnika. Higieniczne grzejniki są produkowane w odmianie jedno, dwu i trzy płytowej. I tak jak w standardowych kaloryferach są wersje zasilane od boku i z dołu. Dla wymagających wytwarzane są wersje z gładką frontową płytą ? Plan Higien. Kaloryfery te można zamówić w kolorze. Grzejniki z możliwością łatwego czyszczenia idealnie spełniają się w klinikach, przychodniach, basenach, gabinetach lekarskich czyli wszędzie tam, gdzie czystość jest wyjątkowo ważna.